środa, 13 sierpnia 2014

Tarta z kremem z białej czekolady




Dzisiaj naszło mnie na tartę z borówkami, taką z kremem z białej czekolady. Czasem robię kruchy spód z jajkiem a czasem bez, ten przepis bez jajka powoduje, że ciasto jest jeszcze bardziej kruche, trzeba uważać przy krojeniu i nakładaniu na talerzyk. Zrobiłam bez jajka bo jajka nie miałam w domu hahahah :)
Najlepiej jak tarta wyłożona kremem postoi kilka godzin w lodówce, wtedy jej konsystencja będzie bardziej zwarta. Można spokojnie do tego ciasta wykorzystać przepis z jajkiem, taki już pokazałam przy tarcie z truskawkami (tarta z truskawkami ).

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- w razie potrzeby 1-2 łyżki wody

- 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady
- 500g serka mascarpone
- owoce np jeżyny albo borówki (jedno opakowanie borówek nie wystarczyło na całą tartę o średnicy ok 30 cm )


Kruchy spód:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Masło pokroić w kostkę i posiekać nożem wraz z mąką. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać wodę. Włożyć do lodówki na 30 minut. Wyłożyć na formę do tarty. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut.

Krem:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z parującą wodą, ustawić naczynie żaroodporne i w ten sposób mieszając, rozpuścić czekoladę). Po wystudzeniu wymieszać ją z serkiem mascarpone. Wyłożyć na kruchy spód. Na wierz ułożyć owoce np borówki albo jeżyny. Najlepsze te które nie są słodkie. Ja kiedyś położyłam i borówki i jeżyny.




2 komentarze:

  1. Moja siostra robi podobne. Pyszne są takie kombinacje:) Ostatnio zajadam się borówkami namiętnie:)

    OdpowiedzUsuń