wtorek, 5 sierpnia 2014

Strogonow z indyka



Pomysł na szybki obiad. Na zdjęciu słabo widać ale pod tym mięskiem jest kupka ryżu :)

Składniki:

- niecałe 0,5 kg piersi z indyka
- 2 małe cebule
- 30 dag pieczarek
- 1 łyżka musztardy
- ok 2 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- ok 4  łyżek śmietany
- ziele angielskie, pieprz, przyprawa do mięs, kostka rosołowa
- ogórki kiszone
- ryż

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w paseczki. Układamy w jakimś naczyniu. Prószymy  pieprzem i przyprawą do mięsa (1 łyżka). Posypujemy mąką i mieszamy.

Potem obsmażamy na tłuszczu, gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Całość smażymy aż zupełnie odparuje woda, którą wytworzyły pieczarki, można na początku poddusić aby pomóc im puścić soki :) Dodajemy koncentrat, musztardę, 2 sztuki ziela angielskiego i jednego liścia laurowego, a także kostkę rosołową.

Całość zalewamy ok 300 ml wody, gotujemy ponad 5 minut na wolnym ogniu, aż sos zrobi się gęstszy. Dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze jakiś czas.

Strogonowa podajemy z ryżem i ogórkiem kiszonym.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam dzisiaj na obiad i rodzinka była zachwycona! Ugotowałam do tego ryż do risotto w bulionie i całość wrzuciłam do mięsno-warzywnego sosu. Pycha! Dzięki za przepis i czekam na kolejne!!!

    OdpowiedzUsuń