poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Proste, pyszne i szybkie ciasto cytrynowe

Oto przepis na bardzo proste w wykonaniu ciasto, robi się szybko bo wystarczy dodać do miski składniki i miksować, a potem wyłożyć na formę i upiec. Do tego jest bardzo dobre w smaku, takie wilgotne :)



Składniki:

- margaryna
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnych oczkach na tarce, wycisnąć z niej sok. Zmieszać sok ze skórką. Margarynę utrzeć z cukrem, pojedynczo dodawać jajka i dalej miksować. Dodać jedną szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksować. Dodać skórkę z cytryny z sokiem. Dodać drugą szklankę mąki. Miksować. Ciasto wyłożyć do podłużnej formy (30x10), wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.


2 komentarze: