niedziela, 11 maja 2014

Sernik z wiórkami kokosowymi

A oto przepis na sernik. Często robię go bez kokosa i też jest super, tylko szkoda tych wszystkich białek :)




Ciasto

- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki smalcu
- 3/4 szklanki cukru pudru

Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Wyłożyć na blachę.

Ser

- 1 kg sera w wiaderku
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 szklanki mleka

Jajka, żółtka, cukier - ubić, dodać olej, budyń i ser, na końcu mleko. Masa ma być rzadka.

Wylać ser na ciasto. Piec 50 minut w temperaturze 160 - 170 stopni.
W tym czasie ubić
- 6 białek
- 1 szklankę cukru

Dodać 20 dag wiórek kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na placek i piec jeszcze 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz