poniedziałek, 5 maja 2014

Racuszki z jabłkami

Dzisiaj na obiad była pomidorowa, jak to w poniedziałek (od czasu do czasu robię krupnik) i racuszki. Julka je bardzo lubi, może nie jest to dietetyczne danie, ale za to jakie dobre :)


Składniki:

- 15 dag mąki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 200 ml kefiru
- 2-3 jabłka

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kefir i mąkę, miksujemy. Dodajemy pianę z białek i powoli mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w płatki. Dodajemy do ciasta. Placuszki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, żeby nie ociekały tłuszczem. Można je podać z cukrem pudrem, konfiturą albo czekoladą. Same też smakują świetnie :)

2 komentarze:

  1. Mmmm pychota. Ja właśnie przed chwilą zjadłam pancakesy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj widzę że mamy podobne gusta jeśli chodzi o kuchnię :)))

    OdpowiedzUsuń