poniedziałek, 12 maja 2014

Kurczak zapiekany z pieczarkami

A to pomysł na szybki obiad, taki przy którym się człowiek nie namęczy :) Napiszę przepis na dwie osoby.



- filet z kurczaka (dla mnie i mojego męża wystarczy jeden pojedynczy rozcięty na pół)
- pieczarki (ok 20-30 dag)
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- ser żółty (użyłam w plastrach ale może być też tarty)
- tymianek, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka po staropolsku
- musztarda

Pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka po staropolsku wymieszanej z mąką. Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy musztardą z wierzchu. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulą i czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wykładamy na kurczaka, a na wierzch ser żółty. Zapiekamy w piekarniku 20 - 25 minut. Czasem dodaję też do pieczarek trochę pokrojonej zielonej części dymki.

1 komentarz: