piątek, 16 stycznia 2015

Zupa z buraczków



Jak mówimy zupa z buraków od razu przychodzi do głowy barszczyk czerwony, taki z uszkami albo krokietem. Ale można zrobić też trochę inaczej.

Składniki:

- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora (jasnej części) może być też dodatkowo jeden liść 
- natka pietruszki
- 2 buraki
- 5 ziemniaków
- sól, pieprz, majeranek
- śmietana

Buraki myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut. Przelewamy zimną wodą i obieramy ze skóry. Potem ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w słupki.

Do garnka wrzucamy mięso i włoszczyznę, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinkę. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy 15 minut. Dodajemy buraki i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15 minut. 

Jeśli ktoś ma ochotę można dodać łyżkę śmietany.




1 komentarz: