sobota, 10 stycznia 2015

Ryba po grecku




A to mój dzisiejszy pomysł na obiad. Ale taką rybkę można też jeść na zimno jako przekąskę. Z poniżej wymienionych składników wychodzi porcja dla 2-3 osób.

Składniki:

- filet z ryby (u mnie dorsz atlantycki)
- do panierki: jajko, mąka, bułka tarta
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 niewielkiej cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia

Filet z ryby pozostawiamy do rozmrożenia.

Posypujemy solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w mące, potem rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju w garnku.  Dodajemy starte warzywa. Podsmażamy kilka minut ciągle mieszając. Dolewamy wody, do około połowy objętości warzyw, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy ok 15 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i trzymamy jeszcze warzywa na ogniu dopóki płyn nie odparuje.

Rybę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.



1 komentarz: