wtorek, 13 stycznia 2015

Łazanki z pieczarkami i mięsem mielonym.


Łazanki czasem podaje się na wigilię z kapustą i grzybami, ja robię je też na co dzień ale troszeczkę inaczej. Zamiast grzybów suszonych - pieczarki, a dodatkowo dodaję mięso mielone. Składniki podane poniżej to porcja na mniej więcej 2-3 osoby.


Składniki:

- 25 dag makaronu łazanki
- 25 dag mięsa mielonego (u mnie karkówka)
- 20 dag kapusty kiszonej
- 15 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziela angielskie

Kapustę ugotować do miękkości razem  z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzić, pokroić drobniej.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mięso mielone i usmażyć razem. Dodać koncentrat i wymieszać. Przełożyć do garnka.

Pieczarki pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu na patelni na której było mięso.

Kapustę odcedzić, włożyć do garnka z mięsem mielonym i pieczarkami. Wymieszać. Podsmażyć przez chwilę.

Makaron ugotować, dodać do reszty składników. Doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze chwilę podsmażyć.



1 komentarz:

  1. Mniam, ale pychota:) Zjadłabym, a u mnie jak zwykle puchy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń