czwartek, 15 stycznia 2015

Sernik light




Oto przepis na sernik bez cukru i mąki pszennej, zamiast której użyłam mąki żytniej. Przez to ciasto jest mniej kaloryczne i zdrowsze. Nadaje się dla cukrzyków, bo nawet po większym kawałku poziom glikemii nie szaleje.

Smakowo, jest trochę mniej słodki od tradycyjnego, ale mąż stwierdził, że z cukrem pudrem da się zjeść :) Ciasto z mąki żytniej jest troszeczkę twardsze od tradycyjnego. Ale moja córka się nim zajada. Dzisiaj krzyczała "tatusiu daj jeszcze ciasto" :)


Ciasto:

- 3 szklanki mąki żytniej
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki ksylitolu (stewii)
- 250 g masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej kakao, ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto, dzielimy na małe kule. Przekładamy do torebki foliowej i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.

Masa serowa:

- 1 kg sera mielonego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- budyń śmietankowy bez cukru
- 6 łyżek ksylitolu lub stewii
- sok z połowy pomarańczy lub aromat pomarańczowy

Jajka ubijamy mikserem, dodajemy do nich ser, miksujemy. Kolejno dodajemy budyń, ksylitol a na koniec aromat lub sok. Warto spróbować czy masa jest dostatecznie słodka, można dodać więcej ksylitolu.


Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę ciasta. Na utarte ciasto wylewamy masę serową. Na masę serową ścieramy drugą część ciasta. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1,5 h.






Korzystałam ze strony.

1 komentarz: