sobota, 3 stycznia 2015

Ciasteczka owsiane


Pyszne dietetyczne i zdrowe płatki owsiane. Mimo braku cukru są słodkie, z brzegu mają chrupiącą skorupkę a w środku są mięciutkie. Robi się je bardzo szybko i prosto. Nadają się dla kogoś kto musi kontrolować cukier.


- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 100 g chudego twarogu
- 3 łyżki ksylitolu (jak ktoś może jeść to może być też miód)
- 1 jajko
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- szczypta soli

Miksujemy twaróg z jakiem, dodajemy ksylitol, skórkę cytrynową i sól. Dalej miksujemy. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Do masy dodajemy płatki, otręby i słonecznik, mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę ciastka, formujemy 12 sztuk. Najlepiej na papierze do pieczenia albo folii aluminiowej. Piec w nagrzanym piekarniku 13-16 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.





2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne i były bardzo dobre :) Te również muszą być smakowite.

    OdpowiedzUsuń