czwartek, 19 lutego 2015

Zupa serowa



Szybka i prosta zupa serowa z serków topionych. Mi w smaku przypomina spagetii carbonara :)


Składniki:

- 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego (dwa skrzydełka z kurczaka, jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, trochę natki pietruszki)
- 4 serki topione kremowe po 100 g
- 100 g wędzonej szynki
- 2 ząbki czosnku
-  cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
- grzanki albo groszek ptysiowy

Gotujemy bulion. Wkładamy skrzydełka razem z obranymi warzywami, zalewamy wodą. Gotujemy ponad godzinę.



Szynkę, cebule i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy do ugotowanego wywaru. I chwilę jeszcze gotujemy.



Wyciągamy mięso i warzywa z zupy. Dodajemy serki topione. Gotujemy aż się rozpuszczą. Przyprawiamy solą i pieprzem.





Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


1 komentarz: