Szybka i prosta zupa serowa z serków topionych. Mi w smaku przypomina spagetii carbonara :)
Składniki:
- 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego (dwa skrzydełka z kurczaka, jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, trochę natki pietruszki)
- 4 serki topione kremowe po 100 g
- 100 g wędzonej szynki
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
- grzanki albo groszek ptysiowy
Gotujemy bulion. Wkładamy skrzydełka razem z obranymi warzywami, zalewamy wodą. Gotujemy ponad godzinę.
Szynkę, cebule i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy do ugotowanego wywaru. I chwilę jeszcze gotujemy.
Wyciągamy mięso i warzywa z zupy. Dodajemy serki topione. Gotujemy aż się rozpuszczą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Mniam, moje smaki w stu procentach:)
OdpowiedzUsuń