wtorek, 10 lutego 2015

Sałatka gyros




A oto przepis na szybką sałatkę, przy której nie ma dużo pracy.  Była popularna już jakiś czas temu, ale ja dziś do niej wróciłam. Jest warstwowa - układamy poszczególne składniki warstwami i ich nie mieszamy. Dopiero na talerzu łączą się same.

Składniki:

- kapusta pekińska
- filet z kurczaka
- kukurydza w puszce
- ogórki kiszone
- cebula
- przyprawa gyros
- ketchup
- majonez
- olej

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wlewamy trochę oleju, posypujemy przyprawą do gyrosa i mieszamy. Zostawiamy na trochę w takiej marynacie po czym podsmażamy mięso na patelni. Układamy na papierowym ręczniku i czekamy aż wystygnie.
Wystudzone mięso układamy na dnie miski.



Cebulę kroimy w dymki i układamy na mięsie. Polewamy ketchupem.




Następna warstwa to kukurydza i pokrojone w kostkę ogórki kiszone.  Smarujemy majonezem i polewamy ketchupem.




Na samą górę układamy pokrojoną drobno kapustę pekińską.



1 komentarz: