sobota, 7 lutego 2015

Omlet



Kolejne danie na śniadanie :) Niektórzy powiedzą, że to nie omlet bo jest z mąką. Ale to mój osobisty przepis i tak robię od lat i wszystkim smakuje. Jest puszysty i delikatny. Julka za nim przepada. 


Składniki:

- 3 jajka
- 3 czubate łyżki mąki
- więcej niż 1/2 ale mniej niż 3/4 szklanki wody

Jajka wbijamy do miski, ubijamy rózgą lub mikserem. Dodajemy mąkę i wodę i dalej mieszamy. Ciasto będzie rzadsze niż naleśnikowe.

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju, podgrzewamy. Potem olej zlewamy do ciasta i mieszamy.

Ciasto wylewamy na patelnię. Gdy zetnie się lekko z jednej strony, podważamy z brzegów i wlewamy ciasto z wierzchu pod spód. Gdy zetnie się całkowicie przewracamy omlet i smażymy z drugiej strony.



Można podawać go na słodko z cukrem pudrem albo dżemem, albo dodawać do ciasta dowolne składniki takie jak szynka czy pomidory.






1 komentarz: