piątek, 24 października 2014

Czekoladowa tarta - mega słodka

Jest to przepis na czekoladową tartę, na kruchym spodzie z masą karmelową z orzechami laskowymi i czekoladowym ganache. Ja dodałam czekolady mlecznej i to w połączeniu z karmelem daje ciasto które jest bardzo słodkie. Do kawy idealne :)

Składniki na kruche ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm. Ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, a następnie wysypać jakieś obciążenie, ja użyłam ryżu. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 - 20 minut. Czasem jednak robię tartę i piekę ją bez obciążenia i tylko nakłuwam widelcem, nie podnosi się znacznie.
Wyjąć z piekarnika, poczekać aż wystygnie.




Składniki na warstwę karmelową z orzechami laskowymi:
- 300 g orzechów laskowych
- 180 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- 50 g masła
- 45 ml śmietany 36%

Orzechy laskowe wyciągnąć z łupin, podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając. Potem obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce. U mnie nie wszystkie zrzuciły ładnie skórę ale nie przeszkadzało to w niczym :)
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Potem gotować nie mieszając przez 15 minut. Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty. Mój nie do końca taki był ale to kwestia miodu który nie był zbyt świeży :)
Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki, wymieszać. Masę przelać na kruchy spód, wstawić do lodówki do schłodzenia.

Składniki na czekoladowe ganache:
- 3/4 szklanki śmietany 36%
- 170 g gorzkiej czekolady

Do małego ganuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.

Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia.

Przechowywać w lodówce.



Korzystałam z przepisu na stronie: link do strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz