poniedziałek, 13 października 2014

Bigos



Składniki:

- 1 kg kiszonej kapusty
- laska kiełbasy
- 1 cebula
- 20 dag wołowiny bez kości
- 20 dag wieprzowiny np łopatki
- 10 dag boczku
- kilka suszonych śliwek
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- olej

Kapustę kroimy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez jakiś czas. Odlewamy wodę. Zalewamy ponownie i znowu gotujemy. Dodać śliwki pokrojone na paseczki, ze dwa liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować ponad 40 minut.

W międzyczasie zalać grzyby wodą i odstawić.

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu razem z kiełbasą i boczkiem, które również kroimy w kostkę.

W oddzielnym garnku wrzucić pokrojone w kostkę mięso (wołowinę i wieprzowinę), gotować 20 minut, odcedzić.

Do kapusty dodać pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, mięso oraz cebulę z kiełbasą i boczkiem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Gdy bigos będzie zbyt suchy można dodać do niego odcedzoną wodę z grzybów. Najlepiej gotować go jeszcze przez godzinę.

Bigos jest tym lepszy im wszystkie smaki się przegryzą, najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień i jak jest kilka razy odgrzewany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz