sobota, 14 czerwca 2014

Roladki drobiowe faszerowane pieczarkami w sosie pieczarkowym



- filet z kurczaka (z jednego pojedynczego wyjdą dwie roladki)
- pieczarki ok 30 dag
- cebula
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz

Filet kroimy wzdłuż na plastry, z małego filecika wyjdą dwa. Ja dostałam dziś takiego wielkoluda, że zrobiłam z niego aż cztery  :) Rozbijamy aby były dość cienkie ale się nie rozerwały. Najlepiej tłuczek zmoczyć w wodzie. Przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu (maśle lub oleju) w garnku. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki, podsmażamy, przykrywamy, a potem dusimy w tym soku którym puszczą przez kilka minut. Po wystudzeniu układamy trochę pieczarek na brzegu rozbitego kurczaka i zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami albo obwiązujemy nitką. Roladki podsmażamy na tłuszczu z każdej strony, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Do pozostałych pieczarek dolewamy wody, zagotowujemy i podbijamy mąką wymieszaną ze śmietaną, aby się nie zważyła trzeba dodać trochę gorącej wody z pieczarek. Aby nie było grudek ja przygotowuję to zagęszczenie sosu w słoiczku, zamykam pokrywkę i nim potrząsam aż powstanie gładka, jednolita masa. Wyjmujemy wykałaczki z roladek, układamy na talerzu i polewamy sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz