czwartek, 11 września 2014

Roladki drobiowe ze szpinakiem, mozzarellą i pieczarkami




Dziś na obiad były roladki z piersi z kurczaka. Jest to danie dzięki któremu mój mąż polubił szpinak. Przepis na nie całkiem niedawno zdradziła mi teściowa.

Składniki:

- filet z kurczaka
- szpinak mrożony rozdrobniony
- czosnek
- pieczarki
- mozzarella
- masło
- olej
- wykałaczki

Filet z kurczaka kroimy na plastry, tak jak na kotlety. Rozbijamy je tłuczkiem, cienko, ale musimy uważać żeby się nie przerwały. Przyprawiamy pieprzem i solą. Z jednej piersi z kurczaka wyszły mi 3 plastry.


Szpinak podsmażamy na łyżce masła razem z czosnkiem. Ja bardzo lubię kupować szpinak w Biedronce, tak zwany brykiet. Jest fajny, bo jest w takich kosteczkach i nie trzeba go dzielić. Na jedną pierś z kurczaka wystarczy 4 kosteczki szpinaku i dwa ząbki czosnku.


Plastry mięsa smarujemy szpinakiem.


Pieczarki kroimy w półplasterki, i dusimy na masełku. Pieczarek wystarczy dosłownie kilka sztuk. Jak puszczą sok, odkrywamy pokrywkę i podsmażamy do czasu, aż sok wyparuje. Układamy kupkę pieczarek na brzegu plastra mięsa.



Obok pieczarek układamy paski mozzarelli i zawijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami.


Gotowe roladki podsmażamy na oleju aby złapały lekko złoty kolor. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





Ja dzisiaj podałam je z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z pora.

2 komentarze:

  1. Już któryś raz zerkam na ten Twój przepis i choć NIGDY nie jadłam szpinaku, coraz bardziej mnie zachęca :P

    OdpowiedzUsuń