Wczoraj na obiad zrobiłam zapiekane makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym z pomidorami. Robi się je bardzo szybko, a najważniejsze, że można wcześniej przygotować. Więc idealne żeby zrobić obiad jak dziecko śpi, a jak mąż wraca z pracy - zaserwować :)
A oto przepis:
Składniki:
- makaronowe muszle (CONCHIGLIE), ja użyłam 13 sztuk
- pomidory w puszcze
- 2 ząbki czosnku- mięso mielone 30-40 dag
- cebula
- ser żółty do posypania
Makaron gotujemy al dente, oblewamy zimną wodą i rozkładamy muszle pojedynczo. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i smażymy aż nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu z puszki z pomidorami. Pomidory wyjmujemy, kroimy i wrzucamy z resztą sosu do mięsa. Podsmażamy.
Muszle nadziewamy przygotowanym mięsem z pomidorami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.
Pychota. Musze też zrobić te muszle, bo dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuń