piątek, 25 kwietnia 2014

Szarlotka

Szarlotka to jedyne ciasto które potrafimy zjeść z mężem tylko we dwoje. Kiedyś mąż przekroił ją na pół i powiedział, że jedna część jest jego a druga moja, bo stwierdził że ciasto dziwnie znika jak wychodzi do pracy :) A oto przepis:

Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany
- cukier waniliowy
- cynamon

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć chwilę w garnku co jakiś czas mieszając, ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z masłem i margaryną, dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, a drugą podzielić na kilka kulek i włożyć do zamrażalnika najlepiej na ok godzinę.
Część ciasta która jest wyłożona na blaszce podpiec w piekarniku przez ok 7 minut. Wyłożyć na podpieczone ciasto ostudzone jabłka. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na dużych oczkach na tarce na jabłka. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok 30 minut.

1 komentarz: