poniedziałek, 26 września 2016

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Danie ukradzione od koleżanki. Spróbowałam u niej i musiałam zrobić sama. Bardzo mi posmakowało. Zamieniłam tylko zwykłego pomidora na suszonego. Nie napiszę dokładnie ile czego zużyłam bo proporcje wymyśliłam sama. Na "oko" na pewno się uda :)

- makaron (może być dowolny, ja użyłam penne a koleżanka tagiatelle)
- szpinak liściasty (może być mrożony) ok 150g
- ser pleśniowy niebieski 100 g
- śmietana 30% ok 100ml
- kilka pomidorów suszonych
- filet z kurczaka
- czosnek, sól i pieprz

Makaron ugotować, ja dodałam na oko, ugotowałam większą garstkę. Filet kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy szpinak, czosnek, przyprawy i masło. Podsmażamy do czasu aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Dodajemy ser pokrojony w kawałki i suszone pomidory. Gdy ser się rozpuści podlewamy śmietanką. Podsmażamy do czasu połączenia się składników. Na koniec dodajemy ugotowany makaron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz