wtorek, 7 kwietnia 2015

Karpatka




Ciasto:

- 1 szklanka wody
- 1/2 margaryny
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka

Wodę zagotować wraz z margaryną. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i energicznie mieszając prażyć kilka minut do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Dodawać po jednym jajku i miksować. Podzielić ciasto na dwie części. Wysmarowaną tłuszczem blachę posmarować jedną częścią ciasta. Upiec przez ok 25 min w 160 - 170 stopniach. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

Masa:

- budyń śmietankowy
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę ucierać mikserem, dodać żółtka i cukier puder. Kolejno dodawać po łyżce zimnego budyniu.

 
Upieczone i wystudzone placki przełożyć kremem. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

1 komentarz: