Klasyczne oponki serowe. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nie tylko na tłusty czwartek :) Z podanych składników wychodzi ok 25 sztuk. Nic nie zostało na drugi dzień :)
- 250 g mąki
- 250 g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg. Następnie jajka i cukier. Mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto. Gdyby się lepiło trzeba dodać trochę mąki. Na stolnicę wysypaną mąką układamy kulę ciasta i rozpłaszczamy dłonią na placek ok 1, 5 cm. Wycinamy koła szklanką a w środku kolejne koło kieliszkiem. Smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis zapożyczony ze strony link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz