Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1/2 margaryny
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
Wodę zagotować wraz z margaryną. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i energicznie mieszając prażyć kilka minut do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić. Dodawać po jednym jajku i miksować. Podzielić ciasto na dwie części. Wysmarowaną tłuszczem blachę posmarować jedną częścią ciasta. Upiec przez ok 25 min w 160 - 170 stopniach. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Masa:
- budyń śmietankowy
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę ucierać mikserem, dodać żółtka i cukier puder. Kolejno dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Mmmm, ależ pyszności:)
OdpowiedzUsuń