poniedziałek, 23 marca 2015

Ciasto Krysi




Biszkopt:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Potem powoli dodawać żółtka i mąkę z proszkiem, mieszając drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20-30 minut. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika, upuścić go w blaszce na podłogę z wysokości ok pół metra, najlepiej na podłodze rozłożyć ściereczkę. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie opadnie. Po wystygnięciu ściąć wierzch.

Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zesmażyć w garnku, podlać trochę wody, dodać galaretki. Wymieszać, trochę jeszcze smażyć. Wystudzić.


Masa:
- 2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 cukry waniliowe
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru

Z mleka odlać pół szklanki. Resztę zagotować. Do mleka w szklance dodać mąkę, żółtko i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać przez jakiś czas. Wystudzić.
Margarynę zmiksować z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ugotowanego zimnego budyniu.



Polewa:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 margaryny

Margarynę roztapiamy. Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao i gorącą margarynę. Dalej ubijamy.

Na biszkopt wykładamy jabłka, potem masę a na koniec polewamy polewą.




1 komentarz: