Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Wisnie można też zastąpić np jagodami, morelami czy śliwkami.
Składniki:
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g drylowanych wiśni
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Z białek ubić pianę. Najpierw dodać do ciasta 1/3 piany, wymieszać. Potem dodać resztę. Wymieszać dokładnie.
Ciasto wylać na blachę. Na ciasto wyłożyć owoce.
Piec ok 40 min w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz