wtorek, 10 lutego 2015
Sałatka gyros
A oto przepis na szybką sałatkę, przy której nie ma dużo pracy. Była popularna już jakiś czas temu, ale ja dziś do niej wróciłam. Jest warstwowa - układamy poszczególne składniki warstwami i ich nie mieszamy. Dopiero na talerzu łączą się same.
Składniki:
- kapusta pekińska
- filet z kurczaka
- kukurydza w puszce
- ogórki kiszone
- cebula
- przyprawa gyros
- ketchup
- majonez
- olej
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wlewamy trochę oleju, posypujemy przyprawą do gyrosa i mieszamy. Zostawiamy na trochę w takiej marynacie po czym podsmażamy mięso na patelni. Układamy na papierowym ręczniku i czekamy aż wystygnie.
Wystudzone mięso układamy na dnie miski.
Cebulę kroimy w dymki i układamy na mięsie. Polewamy ketchupem.
Następna warstwa to kukurydza i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Smarujemy majonezem i polewamy ketchupem.
Na samą górę układamy pokrojoną drobno kapustę pekińską.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń