wtorek, 17 października 2017

Likier kokosowy




Oto przepis na przepyszny likier kokosowy. Nie wymaga dużo pracy ale trochę cierpliwości, bo trzeba nie niego czekać, aż dwa tygodnie. Niby można go pic od razu po zrobieniu ale mi najlepiej smakował na drugi dzień jak wszystkie składniki się przegryzły.


Składniki:

- 200 g wiórków kokosowych
- 500 ml wódki
- 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Wiórki wsypujemy do wielkiego słoja, zalewamy wódką. Zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Codziennie mieszamy potrząsając słoikiem. Wiórki praktycznie całkowicie pochłaniają wódkę.

Po dwóch tygodniach wyciskamy z wiórek wódkę, na przykład przez tetrę.Najlepiej robić to partiami aby jak najwięcej płynu uzyskać.

Otrzymaną kokosową wódkę mieszamy razem z mlekiem. Ja zrobiłam to w mikserze.

Gotowy likier przelać do butelki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz