poniedziałek, 16 listopada 2015

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką



Ciasto "matki desperatki" :) Można przygotowanie tego ciasta rozłożyc na dwa dni :) Jeśli ma się towarzyskie dziecko sprawdza się idealnie :)

Składniki na ciasto:

- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Masło posiekać z mąką i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami, Podzielić na dwie części 60% i 40 %. Każdą z nich podzielić na mniejsze kulki zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Blachę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko wyrównać dłonią i przyklepać. Podpiec w 190 stopniach przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.

Składniki na budyniową piankę:

- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie (16g) cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (po 40g)
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g malin (mogą być mrożone)


Kiedy spód ciasta jest wystudzony, ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier zwykły i waniliowy. Dalej ubijamy. Powoli dodajemy budyń. A na koniec olej, ciągle miksując.  Piankę wykładamy na ciasto. A na wierzch układamy zamrożone maliny (nie rozmrażamy ich wcześniej) albo świeże dziurkami do góry. Lekko wepchnąc maliny w piankę a na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta, Piec przez ok 30-40 minut w 190 stopniach.




Przepis zapożyczony ze strony link